Hulp met stucwerk?
Arma Renovatie is specialist in schilder- en stucwerk! Wij kunnen helpen met zowel binnenshuis als buitenshuis projecten.
Bij ons kan je ook terecht voor andere realisaties en renovatie werk. Wil jij dus naast stucen ook andere werkzaamheden verricht hebben, dan hoef je alleen ons in te schakelen.
Bekijk onderstaande foto’s voor eerdere realisaties of neem direct met ons contact op voor meer informatie.
ARMA Renovatie is gevestigd in Delft. Wij werken in een straal van 25 kilometer rondom onze vestiging en werken voor zowel particuliere klanten als kleine zakelijke klanten.
Door onze vele jaren ervaring in renovatie kan je bij ons terecht voor diverse projecten. Wij komen graag een keer langs om jouw wensen te bespreken en eventueel een passende offerte voor je te maken. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend.
Wil je een gratis adviesgesprek of eerst nog meer informatie? Neem gerust met ons telefonisch contact op of gebruik ons online contactformulier.
Wat is stucen? Kan je stucen over tegels of op hout? Antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen vind je hieronder. Voor stucen kosten, aanvraag (vrijblijvende) offerte of andere vragen kan je gebruik maken van één van onze contactmogelijkheden.
Veelgestelde vragen
1. Wat is stucen?
Wat is stucen?
Kort gezegd; stucen is het egaal afwerken van muren en plafond. Het oppervlak wordt hierdoor (weer) recht.
Waarom stucen? Stucwerk dient niet alleen voor de mooie afwerking, maar wordt ook gebruikt om gaten te vullen of eventuele andere oneffenheden in de muur of het plafond te egaliseren.
Variaties stucwerk
Er zijn verschillende variaties van stucen. Enkele voorbeelden zijn:
- Sausklaar stucwerk; verschil sausklaar stucwerk en behangklaar stucwerk zit hem in de afwerking. Als er sausklaar stucen wordt toegepast, zal de afwerking gladder zijn door aanbreng van een extra laag. Deze variant is bijvoorbeeld geschikt bij spuitwerk en muurverf.
- Behangklaar stucwerk; bij behangklaar stucen is de afwerking minder glad. Deze variant is bijvoorbeeld geschikt bij behangen of afwerking met spackspuitwerk.
- Spuitwerk; een spuitapparaat wordt hierbij gebruikt om een dunne laag pleisterwerk aan te brengen. Deze variant is goedkoper. Echter is de aangebrachte laag dus dunner, waardoor het ook makkelijker kan beschadigen.
- Sierpleister; ook wel bekend als schuurwerk. Hierbij kan er gekozen worden voor een bepaalde structuur (grof schuurwerk of fijn schuurwerk).
Hoe stucen?
Vaak wordt stucwerk overgelaten aan een stukadoor. Hij of zij zal een gipslaag aanbrengen en met speciaal gereedschap netjes glad strijken (egaliseren). Het stucen is op te delen in enkele stappen:
- Afplakken vloer / naastgelegen of onderliggende oppervlakten
- Muur voorstrijken
- Stuclijst plaatsen (stucbescherming)
- Stuc aanmaken en aanbrengen
- Gestucte oppervlak reien
- Gestucte oppervlak messen
- Gestucte oppervlak sponzen / afreien (wand egaliseren)
- Gestucte oppervlak pleisteren
- Afpleisteren en laten drogen
- Stucwerk schuren
2. Verschil tussen stucen plafond en stucen muur?
Stucen plafond of stucen muur maakt in principe niet uit. Het gaat om het egaliseren van het oppervlak. Daarnaast kan stucwerk ook voor decoratieve doeleinden worden gebruikt.
Bij stucen buitenmuur moet je gebruik maken van een cement of kalkmortel. De kleuren zijn veelal wit- / grijstinten. Indien afwijking van kleur gewenst is, kan stucwerk daarna geverfd worden. Let wel op bij buitenmuur stucen; temperatuur en weersomstandigheden kunnen effect hebben op de uitkomst. Het is te adviseren om dit uit te laten voeren door een professionele stukadoor.
3. Welke ondergrond stucen?
Kan je op gipsplaten stucen?
Kort antwoord; stucen op gipsplaat kan zeker.
Niet alleen kan je stucen tussen de platen ter afwerking, ook kan je ervoor kiezen om over de gehele wand een kleine laag aan te brengen. Zo zorg je ervoor dat de wand mooi en egaal wordt afgewerkt. Vervolgens kan je deze ondergrond gebruiken voor bijvoorbeeld spuit- of schilderwerk.
Kan je stucen op hout?
Kort antwoord; stucen op hout is zeker niet aan te raden.
Multiplex, OGB-platen (Original Greenbuild Board) OSB-platen (Oriented Strand Board), MDF (Medium-density fibreboard) en andere houtsoorten zijn niet geschikt om op te stucen. Op het materiaal hout zal het stucwerk namelijk gaan afbrokkelen. Afwerking bij hout kan gelukkig wel door middel van andere manieren zoals houtvezelplaten. Ideaal zodat je de wand alsnog kan afwerken en tevens een duurzame oplossing.
Kan je stucen over tegelwand?
Kort antwoord; stucen over tegels kan.
Stuc over tegels is tijdbesparend en vermindert kans op scheuren. Bij alle ondergronden is uiteraard enige expertise en vaardigheden vereist. Zo ook bij tegels is er een specifieke werkmethode nodig om het succesvol uit te kunnen voeren.
Belangrijk is in ieder geval dat de tegels goed en stevig vastzitten. Om vervolgens de hechting te verzekeren zal ontvet moeten worden en zal de tegelwand goed geschuurd moeten worden. Daarnaast zal de wand voor behandeld moeten worden d.m.v. primer.
Het doel van deze primer aanbrengen is om ervoor te zorgen dat de ondergrond geschikt wordt voor het stucen (afbinden en verharden). Hiervoor kunnen diverse primers gekozen worden zoals de Knauf Stuc-primer. Uit ervaring zijn ook de primers van Südwest (zoals all-grund primer) vaak goed geschikt voor tegelwerk (geglazuurde tegels).
Voordelen van stucen op tegels; tijdbesparend, kostenbesparend (geen demontage / sloopwerk), beschermend, uitstraling en vermindert kans op scheuren. Stucen badkamer kan daarnaast geheel waterbestendig waardoor wandtegels niet eens meer hoeven!
Hoe bakstenen muur stucen?
Stucen buitenmuur? Moet je dan stucen met cement of gips? Allereerst is belangrijk te weten dat je bij veel gemeenten een vergunning moet hebben voor wijziging m.b.t. het aanzicht. Dit is handig vooraf te controleren, voordat eventuele werkzaamheden teruggedraaid moeten worden.
Heb je geen vergunning nodig of heb je toestemming gekregen dan is het belangrijk rekening te houden met het weer. Zo is regen uiteraard niet gunstig, maar ook erg warm en zonnig weer niet. Dit zorgt er namelijk voor dat de stuc te snel droogt.
Begin met inspectie van de buitenmuur. Alle oneffenheden, indien nodig, zijn handig vooraf te repareren. Zodra je begint zal eerst de buitenmuur stofvrij gemaakt moeten worden en zal je moeten voorstrijken.
Bij een onbehandelde zuigende muur is het handig vooraf primer te gebruiken. De stuc aanbrengen doe je met troffel en opzetbord en je werkt van boven naar beneden. Hulp nodig met professioneel stucwerk? Neem dan gerust contact met ons op.